Sabtu, 20 November 2010

Masalah Umum Dalam Bisnes

Setiap bisnes sering terdedah kepada pelbagai masalah umum sama ada yang besar atau yang kecil. Ada masalah yang senang diselesaikan dan ada juga yang sukar untuk diatasi.

Ada perniagaan yang mengalami masalah teknikal dan ada pula yang menghadapi masalah pengurusan, kakitangan atau pemasaran. Apabila masalah-masalah ini gagal diatasi, kemungkinan besar perniagaan terpaksa dihentikan.

Berdasarkan kajian saya kebanyakan perniagaan mengalami masalah berikut:

1) Gagal Merancang Atau Tidak Tahu Merancang

- Perniagaan sama seperti permainan atau peperangan. Jika kita gagal untuk merancang bermakna kita merancang untuk gagal. Apatah lagi jika kita tidak tahu merancang !

2) Gagal Mengurus Aliran Tunai

- Ramai usahawan gagal disini. Walau sebijak mana pun kita menjana pendapatan, tetapi jika kita gagal menguruskan kewangan kita tak ada gunanya. Sebabnya, wang yang masuk bagaikan air dan keluar bagaikan air pili bomba !

3) Mengambil Mudah Aspek Persaingan

- Kita tidak boleh sesekali memandang rendah keupayaan pesaing-pesaing kita. Harus terus kerja kuat.

4) Strategi Pemasaran Yang Tidak Berkesan

- Ini macam kita main catur. Kena fikir secara bijak. Silap langkah strategi marketing kita ditiru dek pesaing kita. Secara tidak langsungnya, strategi kita menjadi tidak berkesan.

5) Khidmat Pelanggan Yang Tidak Cekap

- Ini kelemahan yang biasa kita lihat. Antaranya seperti barangan tidak berkuaaliti, penghantaran yang lembap, no after sales service dan staf kita tak mesra pelanggan.

6) Pekerja Tidak Cekap Atau Amanah

- Pekerja kita buat kerja sambil lewa. Maklumlah namapun makan gaji. So kita hendaklah sedarkan mereka apa taanggungkawab mereka sebagai pekerja. Apa bahananya jika mereka curi tulang dan tidak amanah. Lebih-lebih lagi yang dah ada keluarga. Bagi anak bini makan duit gaji dari usaha curi tulang. Itu HARAM namanya!

7) Kemahiran Terhad

- Limited sources. Ini kerana hanya kita sebagaai pemilik perniagaan sahaja yang boleh buat semua kerja-kerja. Staf kita hanya bantu. Jadi walaupun kita dapat banyak projek, belum tentu kita dapat cope semua tu. Ini kerana, kita dahlah seorang, nak buat kerja yang 20 orang buat, mana boleh....

8) Lokasi Perniagaan Tidak Sesuai

- Ini mungkin terjadi kepada perniagaan yang pertama kali dibuka atau diawal penubuhan. So kena check and survey betul-betul ya !

9) Tidak Berfikiran Jauh

- Untuk menjadi usahawan yang berjaya kita kena berfikiran jauh. Bayangkan kejayaan anda dimasa depan secara jelas. Think out of the box !

10) Kurang Pengalaman

- Ingat prinsip ini, to keep leading, you must keep on learning. JANGAN pilih orang jika anda nak menuntut ilmu. Tak kiralah orang tu ada degree ke tak de yang penting dia ada ilmu. Kalau kita dah ada ilmu pun kita jangan mendabik dada. Teruskan belajar. Tak rugi jika kita belajar, semakin tinggi ilmu kita semakin tinggi pulangan kita nanti !

11) Kurang Modal Perniagaan

- Bab ini memang orang selalu cakap. Kebanyakkan daripada kita ini selalu nak tunggu ada modal baru nak mulakan meniaga. Salah tu. Ingat anda boleh mula berniaga walaupun anda cuma ada RM 500. Nak tahu macam mana kenalah selalu ikut Tip Perniagaan saya. Jangan jadikan kekurangan modal sebagai alasan untuk kita gagal.

12) Tidak Ada Sistem Pengurusan Sempurna

- Staf yang dipertnggungjawabkan sering bertukar atau kita sering memandang isu ini sebagai sesuatu yang leceh. INGAT ! sebagai usahawan anda tidak boleh membenarkan kelecehan berlaku. Jika anda benarkan juga bermakna anda sedang membenarkan perniagaan anda MUSNAH !

13) Terlalu Ingin Cepat Berkembang

- Hal ini selalu berlaku kepada perniagaan yang ada kepakaran spesifik. Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

14) Tidak Ada Rancangan Penggantian

- Klonkan diri anda. Anda memerlukan successor untuk meneruskan perniagaan anda. Jika tidak perniagaan anda tidak akan dapat diteruskan jika apa-apa berlaku kepada anda.

15) Rakan Kongsi Tak Minat Nak Berniaga

- Ini pun problem juga. So kena standby selalu !

16) Sikap Negatif

- Sebagai usahawan, kita tidak boleh ada sikap negatif. Kena sentiasa positif. Kita sendiri yang nak kena buangnya sebab takde orang lain yang boleh tolong kita buang sikap negatif kita !

Kelemahan Usahawan Bumiputera Dan Kompetensi Keusahawanan

Disini saya ingin memetik satu topik dari Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) iaitu Kelemahan Usahawan Bumiputera.Topik ini mungkin biasa didengar,dibaca atau dibincangkan oleh anda dan saya ingin berkongsi dengan para BAKAL Usahawan. Ini adalah sebagai satu panduan untuk kita merujuk kembali sekiranya kita gagal dalam bidang ini.

Diantara Kelemahan Usahawan Bumiputera ialah:-

1.Kurang pengalaman dan lemah dari aspek pengurusan perniagaan terutamanya dalam soal logistik,pemasaran dan promosi.
Selain menghasilkan produk yang berkualiti, seorang usahawan itu harus memiliki keupayaan untuk membekal stok secara berterusan,memenuhi citarasa pengguna,mempunyai pembungkusan yang menarik,harga berpatutan serta mempunyai sistem logistik penghantaran yang terancang.

2.Tidak mesra pelanggan dan trend pasaran
Usahawan gagal menganalisa kehendak pengguna dan trend pasaran serta lambat bertindak ke atas perkembangan persaingan.Ini menyebabkan usahawan Bumiputera gagal mewujudkan ''loyal customers'' kepada produk-produk yang dihasilkan.

3.Kurang memberi penekanan dan tumpuan kepada R & D dan latihan
Usahawan perlu meningkatkan pengetahuan pekerja,mutu latihan,perkhidmatan dan inovasi ke atas produk.

4.Kurang perhatian kepada promosi yang berkesan
Kelemahan pada produk dari segi penjenamaan dan pelabelan, ditambah lagi dengan kurang tumpuan untuk promosi/pengiklanan.Tidak ada peruntukan untuk promosi.

Inilah serba sedikit yang saya petik dari DPMM, dan mungkin ada banyak lagi faktor-faktor kelemahan Usahawan Bumiputera yang anda tahu dan ingin kongsi bersama terutamanya usahawan-usahawan yang sudah berjaya.

Disini juga saya menyenaraikan tips untuk menjadi usahawan yang cekap / kompetensi.

1. Inisiatif
2. Melihat dan merebut peluang
3. Cekal
4. Mencari maklumat
5. Menitikberatkan mutu kerja
6. Komitmen terhadap perjanjian kerja
7. Berorientasi ke arah kecekapan
8. Membuat perancangan sistematik
9. Penyelesaian masalah
10. Keyakinan diri
11. Ketegasan
12. Kemampuan meyakinkan orang lain
13. Mampu gunakan strategi mempengaruhi

Selasa, 2 November 2010

10 Kesilapan Utama Dalam Perniagaan Kecil

Kesilapan-kesilapan berikut merupakan kesilapan umum yang dilakukan oleh kebanyakan usahawan dan pemilik perniagaan kecil.
Berhati-hatilah dengan kesilapan yang amat merbahaya ini……..

1. Terlalu yakin dengan sesuatu idea dan taksub dengannya. Jangan terlalu yakin dengan satu idea sahaja. Ingat, idea adalah matawang kepada usahawan.Pelbagaikan idea dan lihat yang mana berupaya memberi ganjaran dan kejayaan kepada anda.

2. Tiada Pelan Pemasaran Pelan Pemasaran boleh memberikan perhatian yang anda perlukan kepada pihak sasaran. Ia menjadi daya tarik pelanggan terhadap anda! Terdapat lebih dari 25 cara untuk memasarkan perniagaan anda dengan kos yang rendah ataupun tanpa melibatkan sebarang kos. Perlaksanaan pelan pemasaran secara berkesan, cekap, konsisten dan penuh bergaya dapat menjimatkan kos panggilan.

3. Tidak mengenali pelanggan anda Perubahan pada citarasa pelanggan dan juga produk serta perkhidmatan persaing akan mempengaruhi perniagaan anda, kecuali jika anda kenal pelanggan secara dekat, tahu kehendak mereka pada masa kini dan masa hadapan, tahu corak pembelian mereka dan tahu bagaimana untuk membantu mereka walaupun anda tidak mempunyai produk atapun perkhidmatan tersebut.

4. Tidak peka dengan kedudukan aliran tunai syarikat Walaupun anda mempunyai produk yang paling terbaik, pelanggan mungkin tidak akan membelinya dalam tempoh waktu yang anda fikirkan. Oleh itu kedudukan aliran tunai yang mantap penting untuk menampung diri dan syarikat anda dalam tempoh tersebut.

5. Tidak peduli tentang kakitangan Salah satu cabaran yang paling sukar bagi seorang usahawan atau pemilik perniagaan ialah untuk memberi motivasi, bimbingan dan mengurus pekerja. Tanpa kesabaran, kesungguhan dan kemahiran, masalah tersebut akan menjadi lebih teruk. Moral dan produktiviti pekerja serta keuntungan syarikat boleh musnah dengan segera!

6. Keliru tentang kemungkinan dengan realiti Usahawan yang berjaya hidup di dalam dunia yang penuh dengan kemungkinan tetapi mereka berbelanja dalam dunia realiti.

7. Tiada pelan penjualan. Tanpa pelan penjualan, maka tidak ada cara untuk mengukur perkembangan kewangan dan kemajuan perniagaan anda. Anda memerlukan plan yang realistik untuk melihat dari mana, bagaimana, bila dan siapa yang membawa masuk jualan.

8. Penyendiri Anda mungkin tahu kesemunya tetapi anda tidak boleh melakukanya seorang diri dan berkembang pada masa yang sama. Anda perlukan kakitangan untuk mengagihkan tanggungjawab kepada mereka.

9. Tiada ‘Mastermind’ Anda perlukan satu lembaga penasihat ataupun seorang mentor!
Bagi mereka yang memopunyai pernigaan yang kecil , ini mungkin ini tidak masuk akal. Lembaga penasihat ini mungkin terdiri dari anggota keluarga atau sahabat yang anda percayai.
Jadikan mereka Ahli Lembaga Pengarah, kaji pelan dan keputusan perniagaan bersama mereka.
Adalah sangat kritikal untuk mempunyai seseorang yang boleh memberikan idea dan pandangan yang objektif.

10. Berputus Asa Kebanyakkan usahawan yang berjaya pernah mengalami kegagalan.
Oleh itu, sekiranya anda gagal, biarkan kegagalan itu. Bangun dan belajar dari kesilapan dan kegagalan lalu. Jangan berputus asa dan menderita.

Anak Pokok Gaharu

Anak pokok gaharu untuk dijual.
1000 pokok kebawah RM 6.00/per.
1000 pokok keatas harga boleh dirunding.
Harga pokok termasuk kos penghantaran bagi lembah klang.